vineri, 6 martie 2009

ce imi povestea Alexandra

Într-una din zilele când răspândeam afişe prin oraş, am primit un telefon. Doamna cu care vorbeam îmi era străină şi avea câteva sugestii referitoare la modul cum ar trebui să procedem în mediatizarea problemei Laurei. Se gândea la nişte pliante sau fluturaşi uşor de dat sau de luat, în cazul în care cineva dorea să ajute. Am luat aminte ... Pe finalul convorbirii am aflat că şi doamna avea o problemă gravă de sănătate cu copilul ei. Abia am bâiguit ceva că discuţia s-a întrerupt în hohotul de plâns al femeii. Fără să mă gândesc dacă voi mai vorbi sau nu cu aceasta, mi-am înregistrat acel număr de telefon, sub apelativul „Doamna (cu) Copilu”.

După vreme îndelungată, am primit din nou un telefon de la aceeaşi doamnă. Vroia să mă felicite pentru reuşita (nu ştia că nu era cazul) în obţinerea ajutorului guvernamental pentru verişoara mea, ajutor pe care aceasta speră să îl obţină pentru fiica ei. Atunci am vorbit mai mult. Iar la câteva zile ne-am şi întâlnit. Apoi am luat legătura cu copilul dânsei.

Alexandra Ostafi are 23 de ani şi este studentă în anul V, la Facultatea de Textile din Iaşi. În noiembrie 2008 a fost diagnosticată cu Aplazie medulară idiopatică formă severă. Iată ce îmi povestea Alexandra ...

„Cu vreo 2 luni înainte să merg la spital am observat că oboseam foarte repede la eforturi la care un om normal nu are nimic, ... de exemplu, urcatul scărilor. Am mai observat că mă învineţeam foarte uşor. Am mers la medicul de familie, mi-a dat o trimitere şi mi-am făcut analizele, dar în momentul acela deja oboseam prea tare. ... îmi era greu să merg pur şi simplu. După ce am luat rezultatul, am fost trimisă la hematologie. Acolo, la spital, nici nu m-au lăsat să mai merg acasă. M-au internat în ziua respectivă. Am stat 6 zile în spital, mi-au facut analizele şi după 3 sau 4 zile am aflat ce aveam. Doctoriţa mi-a explicat totul în roz. Probabil, încerca să nu mă sperie, deşi eu nu mă sperii aşa uşor. Mi-a dat un tratament şi am putut să ies din spital. Tratamentul acela l-am luat vreo 2 luni, cu greu, pentru că are destule reacţii adverse, printre care şi creşterea părului pe faţă, mâini, pe tot corpul. Acum mi l-a oprit din cauza ficatului. ... analizele la ficat nu au ieşit tocmai bine. Deşi mă simt slăbită, deocamdată nu mai fac niciun tratament. ... doar că aproximativ la 3 săptămâni mi se mai pune o pungă de sânge şi îmi mai revin din vlăguiala pe care o simt mereu. Dar am înţeles că aceste transfuzii nu sunt bune în eventualitatea unui transplant, pentru că ar modifica anumite chestii din sânge. ... nu ştiu să explic. Ceva de genul asta.”

Pentru că se impune „efectuarea transplantului de celule stem hematopoietice într-un centru din străinătate” (potrivit referatului clinicii din Iaşi), mama Alexandrei a început întocmirea dosarului în vederea obţinerii acordului ministerului sănătăţii pentru sprijin financiar. Costul unei asemenea intervenţii este estimat la 70.000 de euro. Rămâne de urmărit ce răspuns, ... ce viteză vor avea autorităţile în a da o mână de ajutor acestei tinere. Dar până la decizia autorităţilor nu ar trebui să stăm cu mâinele la spate!

Doamna Gabriela Ostafi, mama Alexandrei:
0751 485 837, 0761 166 409
Cont în lei: RO27 BRDE 070S V223 8620 0700

11 comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara...atat eu cat si colegii mei de la Radio Sufletel ne vom implica in cazul Alexandrei...cu acordul d-voastra voi lua de aici spusele Alexandrei prin intermediul d-voastra...o seara frumoasa
Cu respect A.Moscaliuc

Anonim spunea...

Cu scuzele de rigoare am indraznit sa iau o parte din ceea ce ati postat fara acordul d-voastra...e un semnal de alarma ce nu suporta amanare...va doresc multa sanatate!

Anca Marţincu (Grădinaru) spunea...

Alex, e o mare bucurie "indrazneala" ta. Astept vesti despre ceea ce puneti la cale!

alyna spunea...

suntem colegii Alexandrei sin anul 4 si o sa facem o campanie de impartire a fluturasilor prin iasi in speranta ca se vor gasii persoane cu suflet mare care sa ajute la strangerea sumei de care are mare nevioie.

Anca Marţincu (Grădinaru) spunea...

Alyna, initiativa voastra e laudabila. Felicitari!

Cred insa ca prietenii, colegii apropiati trebuie sa discute cu ea. Din cate am inteles de la mama ei, toate initiativele acestea au luat-o prin surprindere. E foarte emotionata si oarecum jenata de ce i se intampla! Mult succes! ... si mai astept vesti!

LucianB spunea...

Cand se va afla rezultatul cererei de finantare de la Ministerul Sanatatii?

Anca Marţincu (Grădinaru) spunea...

Nu stiu sa iti raspund la intrebare.

Ultima data cand am vorbit cu mama Alexandrei, dosarul nu era inaintat, pentru ca se astepta raspunsul unei clinici din Viena, care ar trebui sa contina acceptul unei asemenea interventii. Am inteles ca acest accept e un document necesar la dosarul pentru obtinerea sprijinului financiar.

Anonim spunea...

puneti urne in caminele studentesti.. cate o urna in fiecare camin la intrare, cu poza ei.. in felul asta se vor strange niste bani.

Anonim spunea...

Pt a putea face statul sa se implice este foarte greu.pe ei nu ii intereseaza.zilele astea am aflat ca Romania, datorita autoritatilor nu este pe o lista internationala ce contine milioane de donatori stem.daca autoritatile ar fi ceva mai preocupate de sanatatea cetatenilor decat sa isi umple buzunarele atunci ar fi putut inainta un cerere la centrul european medical si ar fi putut pune si Romania pe lista respectiva.astfel acest gen de operatii vor putea fi facute in romania cu cu nijte costuri mult dar mult mai mici decat cele care sunt acum.imi pare rau ca nu am putut da mai multe detalii dar nici eu nu am prins stirea exact.oricum cineva cu mai multe experienta decat mine se poate informa.O zibuna si ..ALEXANDRA...TINE-TE TARE...

Anonim spunea...

postati noutati despre starea alexandrei, despre cati bani s-au strans pana acum si care e situatia actuala !!!

Anca Marţincu (Grădinaru) spunea...

Am facut lucrul asta! Am facut si o eticheta cu numele ei, unde apare tot ceea ce scriu despre ea. Daca o sa dati click pe fotografia ei, dreapta sus, o sa le gasiti.

Date despre cati bani a strans pana acum, documentele medicale si altele puteti afla chiar pe blog-ul ei, http://alexandraostafi.blogspot.com/ .