joi, 12 martie 2009

INGERII LAUREI

"Intervenţia prin care medicul Sergiu Stoica i-a extirpat Laurei tumoarea a durat aproape 20 de ore, fiind un record în România. Neurinomul acustic de care suferea Laura Irimia le-a dat bătăi de cap medicilor. Dăruirea lor a salvat-o pe pacientă." - Laura a scăpat fără pareză!, Mihaela Dincă, Adevărul, 13 martie 2009

dr. Sergiu Stoica, dr. Anca Vişan

"Înainte de operaţie, Laura era încrezătoare. Intuiţia nu a înşelat-o. La ora 4.00, ieri-dimineaţă, Laura s-a trezit. Nici nu ieşise bine din operaţie că a deschis ochii. Era agitată, iar gălăgia din jurul ei o deranja.

În cele 20 ore de operaţie, timp în care medicul Sergiu Stoica de la Spitalul privat Euroclinic s-a chinuit să scoată tumoarea de mărimea unui kiwi instalată în canalul auditiv, Laura a căpătat o nouă viaţă. Intervenţia prin care a trecut Laura reprezintă un record în România din punct de vedere al duratei acesteia.

„Este cea mai lungă operaţie de neurinom acustic pe care am realizat-o. Cred că nu a fost alt medic în România care să facă o operaţie atât de lungă”, ne-a spus doctorul Sergiu Stoica.

Şi pentru medicul anestezist care a supravegheat-o permanent, operaţia Laurei este o mare reuşită. „Este cea mai lungă operaţie de neurinom la care am participat şi cea mai dificilă”, a declarat medicul Anca Vişan pentru „Adevărul”.

Sergiu Stoica, îngerul Laurei, are doar 36 de ani. A învăţat medicina la o facultate din ţară, iar rezidenţiatul şi l-a făcut în Franţa. A salvat sute de vieţi în clinici mari din Franţa şi Canada.

De doi ani s-a întors în ţară, fiind specialist în neurochirurgie la Spitalul Marie Curie din Capitală, dar şi la Euroclinic. Nu este căsătorit şi şi-a făcut un renume din a nu accepta vreodată atenţii materiale de la pacienţi.

„Operaţia s-a încheiat. Laura e la reanimare şi e bineeeee! E o mare luptă câştigată”, aşa suna mesajul pe care reporterul „Adevărul” l-a primit ieri-dimineaţă de la verişoara Laurei. Informaţiile au fost ulterior confirmate chiar de doctorul care a operat-o.

Mesaje optimiste

Medicul specialist Sergiu Stoica este, la numai 36 de ani, un neurochirurg cunoscut

„Consider că această operaţie e reuşită. Laura a scăpat de pareză şi de alte sechele postoperatorii”, a afirmat ieri, la ora 12.00, medicul Sergiu Stoica, chiar înainte de a intra într-o altă operaţie. Singura problemă în cazul Laurei este că o parte din tumoare nu a putut fi scoasă – „un ciotuleţ”, cum îl numea soţul ei. „Am reuşit să scoatem aproximativ 90% din tumoare. Bucata rămasă era lipită de trunchiul cerebral şi riscurile erau prea mari. În aceste situaţii se preferă ca acea parte să rămână acolo”, adaugă Sergiu Stoica. Tomografia făcută ieri-dimineaţă întăreşte spusele medicului – partea rămasă abia se observă.

Medicul a dat asigurări că acel „ciot” de tumoare va putea fi stopat din creştere cu nişte şedinţe de raze gama care se pot efectua fie la noi în ţară, fie în Germania sau Turcia.

Primele cuvinte

Ieri, la prânz, Laura a fost mutată de la terapie intensivă într-o rezervă. Medicii au venit la ea imediat după operaţie pentru a verifica dacă totul este bine. Primele cuvinte pe care le-a spus după operaţie au fost numele copiilor şi al soţului. „Nu am avut niciodată un pacient aşa de vesel. După ce s-a trezit a râs zeci de minute încontinuu. M-a uimit optimismul ei. Nu cred că vor apărea complicaţii”, a adăugat anestezistul Anca Vişan.

Puncte critice
Înainte

Pe parcursul intervenţiei, Laura şi doctorii au trecut prin mai multe puncte critice. Primul moment dificil a fost la început: alegerea manevrei prin care se face accesul către tumoare.

După
Disecţia a fost apoi decisivă. Existau foarte multe riscuri de lezare a nervilor.Cel mai delicat moment a fost extirparea părţii lipite de trunchiul cerebral.

Drama Laurei, scrisă pentru „Adevărul“

Laura Irimia a aflat că suferă de neurinom acustic în decembrie anul trecut. De atunci a încercat să strângă bani pentru o intervenţie în străinătate. Speranţele că va aduna cei 35.000 de euro pentru intervenţia în Germania scădeau de la o zi la alta, pe măsură ce durerile de cap şi ameţelile creşteau în intensitate. Medicii au sfătuit-o să se opereze cât mai repede, chiar dacă în urma unei operaţii efectuate în România exista un risc de 80% să rămână cu sechele grave – pareză facială, lipsa auzului. În aceste condiţii, şansele sale au depins de medicul Sergiu Stoica, un profesionist despre care a auzit de la alţi pacienţi operaţi de tumoare cerebrală.

Laura are 32 de ani şi o familie frumoasă: un soţ care i-a fost permanent alături şi doi copii. Denis (7 ani) şi Karina (12 ani) sunt cei care i-au dat putere să meargă mai departe. Cu toate acestea, de când a aflat că este bolnavă, momentele grele din viaţa ei s-au succedat cu o repeziciune greu de imaginat. „Într-o zi i-am găsit pe toţi trei (Laura, Denis şi Karina – n.r.) plângând de mama focului. A avut momente când era sigură că va muri”, povesteşte Eugen Irimia, soţul Laurei.

Cei care au ajutat-o pe Laura să strângă cei 7.000 de euro necesari pentru intervenţia din România sunt „câţiva oameni cu suflet mare”, cum îi numeşte ea. „Adevărul” a contribuit cu 3.000 de euro.

Laura ne-a scris timp de 23 de zile un jurnal în care ne-a povestit stările prin care trecerea pe măsură ce se apropia operaţia."

Niciun comentariu: