joi, 12 noiembrie 2009

Lupta pentru Iulia

Am citit povestea Iuliei Tăruşi pe ştiri.botoşani.ro.

Iulia are 7 ani. Nu vorbeşte, dar îi place să asculte muzică şi încearcă să-şi învingă echilibrul precar şi să danseze. Iulia are un comportament apropiat de cel al copiilor cu autism, doar ca ea îşi doreşte apropierea de oamenii şi integrarea în grupurile de copiii. Problema ei se numeşte Epilepsie simptomatică. Sindrom ataxopiramidal sechelar. Retrad psihic moderat.

Mama Iuliei se numeşte Ioana Tăruşi şi luptă cu disperare pentru fetiţa ei. Şi nu are de gând să se dea bătută. A discutat cu părinţii unor copii cu probleme similare şi a aflat de terapiile ABA şi cu delfini.

A căutat materiale pe net, şi le-a procurat şi a început să lucreze cu Iulia. Când a observat progrese, a cerut şi ajutorul unui psiholog, care a învăţat despre terapia ABA odată cu Iulia. În străinătate, în asemenea terapii se lucrează cu 5 - 6 terapeuţi de la 6 - 10 ore pe zi. Mama Iuliei e indignată că, la noi, în România, nu sunt astfel de terapeuţi, iar, în facultăţile de profil, nu există specializări pentru terapiile ABA sau altele de acest fel: „copii aceştia s-ar recupera şi ar deveni contribuabili, nu ar trăi o viaţă pe spinarea statului”. Nu mai punem la socoteală faptul că un medic neurolog i-a spus mamei că nu îi poate da sfaturi pentru fetiţă, ci doar pentru ea ca mamă. Să mai facă un copil! ... ca să aibă cine să o viziteze pe Iulia, când ea va muri, şi Iulia va fi internată. Mama Iuliei a suferit îngrozitor când a auzit vorbele astea, dar a hotărât că ea va lupta: „trebuie să o fac bine, indiferent unde voi ajunge”.

În Ucraina sunt multe centre pentru terapie fizică, costurile ajungând la apoximativ 2.000 de euro, iar înscrierile se fac în decembrie pentru anul următor.

În Turcia, în Antalya, au, pe lângă terapia cu delfini, şi o şcoală a părinţilor. 10 zile într-un program costă 3.500 de euro.

În astfel de centre, capacitatea de învăţare a unui copil creşte de la 2 până la 10 ori.

În lupta pentru Iulia, mama ei e singură şi are nevoie de ajutor. A hotărât să-şi spună lumii durerea şi a construit un site pentru fetiţa ei, unde sunt documente medicale şi conturi pentru cei care pot şi vor să o ajute: http://www.cumparminte.com/ . Oricât de tristă ar fi denumirea paginii de net, Iulia e un copil cu-minte.

Banca Română de Dezvoltare
Nume titular: Tăruşi Ioana

RON: RO88BRDE070SV23703210700

EURO: RO35BRDE070SV23703300700

Update: http://www.telembt.ro/strigatul_de_ajutor_al_unei_mame-a9726.html