Am povestit AICI cum am cunoscut-o pe soţia domnului Cătălin Grădinaru. Am tot încercat să scriu despre situaţia acestei familii, dar nu am reuşit. Lucrurile nu se legau nicicum. După mai multe discuţii, firul poveştii a prins contur ...
Problemele familiei Grădinaru au început în februarie 2002, când domnul avea dureri puternice de spate. A făcut nişte analize, inclusiv ecografie. I s-a spus că totul e bine, că nu are nimic, organele interne nu prezentau modificări.
În septembrie 2002, un prieten bun al domnului Grădinaru, care îi era şi coleg de muncă, a murit într-un accident de maşină. Împrejurările de atunci l-au făcut să sufere atât de mult, încât starea lui de rău şi slăbirea accentuată au fost puse pe seama acelei suferinţe. Spre sfârşitul anului, în urma unei vizite acasă la şeful său, soţia acestuia i-a spus domnului Grădinaru că nu-i place deloc cum arată. Medic fiind, i-a impus să vină a doua zi la spital, pentru analize. Suspiciune: cancer hepatic.
La începutul anului 2003, soţii Grădinaru erau la Fundeni. Au urmat analize şi aşteptări îndelungate. Nu era cancer. Era ciroză. Ciroză hepatică activă de etiologie mixtă formă colestatică, Insuficienţă hepatocelulară cronică, Hipersplenism hematologic, Circulaţie colaterală periombilicală, Hernie ombilicară.
A muncit aşa până în august 2006. De atunci boala a început să se agraveze şi nu a mai putut merge la serviciu. S-a pensionat pe caz de boală. Spre sfârşitul anului, starea lui s-a înrăutăţit, iar crizele hepatice şi de encefalopatie (când bolnavul îşi pierde cunoştinţa, nu recunoaşte pe nimeni şi nici nu ştie ce se întâmplă cu el) erau din ce în ce mai dese. În Botoşani a fost doar perfuzat, fără a i se face investigaţii suplimentare, motiv pentru care soţii Grădinaru au plecat din nou la Bucureşti.
Tratamente. Analize. Într-un final au înţeles ce se întâmpla ... "pentru a vedea de ce are aceste crize, doamna (doctor Ioana Stănel) i-a făcut o ionogramă. Aşa a aflat ... crizele se datorau furosemidului, care elimina tot potasiul din organism. Pentru a echilibra celelalte săruri, organismul reacţiona astfel.
De fiecare dată când îi era rău, ştiam de ce şi ştiam ce am de făcut. Toate aceste come le făcea noaptea. Când se întâmpla, tensiunea îi scădea şi până la 6. Cea mai îngrozitoare comă a făcut-o pe 25.10.2007. Era unu noaptea şi am simţit că ceva nu era în regulă. Deja intrase în comă, nu mai mişca, nu mai reacţiona când îl strigam. M-am gândit să chem salvarea, dar ştiam ce aveau să facă ... Am încercat să-i prind eu vena pentru a-i pune o perfuzie. La prima încercare nu am reuşit, dar la a doua am simţit cum acul intră în venă. Am trezit-o pe Alex şi i-am spus să aibă grijă de perfuzie şi de tati. Eu am plecat să caut o farmacie. Fugeam pe stradă şi vorbeam cu Alex la telefon. Când am ajuns acasă se terminase perfuzia. I-am pus alta. Nu era bine nici după a doua ... A fost îngrozitor. Abia pe la cinci dimineaţa şi-a mai revenit puţin."
În urma acestei crize, medicul Ioana Stănel i-a făcut recomandarea pentru operaţia de montare de tipps în regim de urgenţă. Cum în ţară o asemenea intervenţie nu era posibilă, soţii Grădinaru au plecat spre Italia. În noiembrie 2007, domnul Cătălin Grădinaru a fost internat la Spitalul Sant Andreea din Roma.
După cinci săptămâni de analize amănunţite, operaţia de tipps a putut fi efectuată, aceasta fiind una pregătitoare pentru transplantul de ficat. După intervenţie, starea domnului era bună, aşa încât a fost externat într-o săptămână. Cu ajutorul rudelor, prin credite bancare, familia Grădinaru a plătit costul operaţiei: 40.000 euro.
Domnul a fost programat în ianuarie 2008, la o altă clinică din Roma pentru analize hepatologice, adică pentru transplant de ficat. Vestea că transplantul costă 80.199 euro i-a descumpănit pe cei doi soţi. S-au întors în ţară şi au început demersurile pentru obţinerea finanţării în străinătate a transplantului.
Începând din februarie 2008, soţii Grădinaru au întocmit dosarul aşa cum prevede Ordinul nr. 50/2004. L-au depus la Autoritatea de Sănătate Publică Botoşani, care, ulterior, l-a înaintat Ministerului Sănătăţii Publice.
Răspunsul primit:
"Analizând dosarul nr. 9163/24.06.2008 al pacientului Grădinaru Cătălin, înregistrat la nr. 1328/25.06.2008 Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate, vă comunicăm:
- deoarece din procesul-verbal pentru trimiterea la tratament, la pct. 6 rezultă "necesitatea efectuării rapide a unui transplant hepatic, lista de aşteptare mare";
- în conformitate cu art. 22, alin. 1, lit. c din regulamentul nr. 1408/1971 de reglementare a condiţiilor deplasării în alt stat pentru tratament şi condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea formularului E 112, respectiv:
1. Tratamentul să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
2. Acest tratament să nu i se poată acorda în intervalul de timp necesar normal pentru obţinerea tratamentului în România,
considerăm că în situaţia dată, nu putem da curs solicitării dumneavoastră, întrucât situaţia pacientului nu se încadrează în prevederile ordinului nr. 50/2004."
Urmare acestui răspuns, soţii Grădinaru au fost în audienţă la directorul Agenţiei Naţionale pentru Programe de Sănătate. Au depus dosarul înregistrat cu nr. 44.416 din 29.07.2008 la Ministerul Sănătăţii. Nici un răspuns.
Au mai făcut un memoriu, la aceiaşi instituţie. Răspunsul primit: "Ministerul Sănătăţii derulează Programul Naţional de Tratament în străinătate în conformitate cu dispoziţiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare. Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de Ministerul Sănătăţii numai pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în ţară."
Pentru că răspunsurile erau năucitoare şi de neînţeles, precum o condamnare la moarte, domnul Grădinaru a depus o petiţie şi la Biroul Teritorial Suceava al instituţiei Avocatului Poporului. În urma demersurilor efectuate de personalul acestui birou, a primit un răspuns. Extras: "Prin adresa nr. 18213 din 08.05.2009 a Ministerului Sănătăţii Publice - Direcţia de Sănătate Publică, Asistenţă Medicală şi Programe înregistrată la Biroul Teritorial Suceava al instituţiei Avocatului Poporului sub nr. 103 din 11 mai 2009, ne informează că dosarul dvs. a fost reanalizat în cadrul unei comisii şi aţi fost inclus în lista de aşteptare spre a fi finanţat pentru efectuarea transplantului hepatic în străinătate, în limita fondurilor disponibile."
E o veste care arată cât de grav se greşeşte faţă de oameni, cât de grea e lupta cu birocraţia din sistemul de sănătate ...
E o veste teribilă care dă mari speranţe familiei Grădinaru! Din păcate, speranţe în limita fondurilor disponibile.
Cont în lei: RO69 BRDE 070SV 20432750700
Cont în euro: RO69 BRDE 070SV 20432910700
Titular Mihaela Gabriela Grădinaru, soţia domnului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu